Brasserie Latem - Blog

Onze brasserie bruist van het leven! Het ganse jaar door worden we gezegend met heerlijke seizoensproducten, wijnen, kwaliteitsproducten, events… én een top keukenteam.

Blijft u graag op de hoogte, kom dan geregeld een kijkje nemen wat er in onze brasserie gebeurt, of welke wijn we in de kijker plaatsen!

  •  
  • - Wijnontdekking

    'OldSchool' Sangiovese uit Umbria: Rosso di Torgiano van Fattoria Mani di Luna

    Zoals de naam van het wijnhuis luidt fnuiken we al dat het hier om een ambachtelijke wijnmakerij gaat waarbij men dus manueel plukt en biodynamisch te werk gaat. Geografisch ligt de DOC Rosso di Torgiano uit Umbria onder de Orvieto classico regio en tussen Montefalco met in het midden Perugia. Net onder dit stadje ligt deze regio met het gehuchtje Torgiano. Het domein is sinds eeuwen in handen van de familie Lungarotti, die een grote passie had voor het terroir, wijn en fruitteelt zoals vijgen en ook olijven. In de jaren 70 boerde Mario Cascanelli ;de zoon van Maria Lungarotti; met het domein verder. In 2012 ontstond de Fattoria door de 3 vrienden: Simone, Rocco & Alessandro met biodynamische werkwijze. De wijngaard voor deze cuvée "La Cupa" is voor 100% Sangiovese en ligt op 300 à 400m boven de zeespiegel. De bodem bestaat uit zandsteen & marl met kalkrijk riviersediment uit het tertiair, zanderig en lemig. Manueel geplukt in kistjes van18kg,haalt men 30hl/ha opbrengst. Vinificatie door met de voeten te persen, en deels macerartion-carbonique. Spontane gisting op inox, 18dagen maceratie. Geen classificatie, noch filtering, minimum aan sulfiet. Acht maand met schil & bastonnade in accaciahouten vaten en dan nog eens 3 mond op eikenhouten vaten van 5jaar. Na botteling nog eens 6 maand rust op fles alvorens te commercialiseren. In het glas treffen we een intens robijnrode wijn met rijp fruit van bessen, wilde bloemen en licht etherisch. Volle en elegante smaak met gestructureerde tannines en frisse afdronk. Onze kelderprijs 30€